Uw eigen zwemvijver
De zwemvijver is een natuurlijk alternatief voor een zwembad. 's Zomers is het water aangenaam en kun je zwemmen in je eigen tuin, de rest van het jaar ziet hij er mooi en natuurlijk uit. Een zwemvijver wordt gezuiverd door een natuurlijk filtersysteem. De filter bestaat uit waterplanten en lavastenen die het vijverwater filteren. Een pomp in de vijver zorgt ervoor dat het water langs deze filter komt. Zo wordt het water gezuiverd en blijft het water helder. Het filtergedeelte is apart aangelegd aan de rand van de zwemvijver, zodat je tijdens het zwemmen niet verstrengeld raakt in planten. Tussen de planten liggen lavastenen.
Voordat je een zwemvijver laat aanleggen, is het handig om na te denken over de volgende punten:
- Om vrijuit te kunnen zwemmen, wordt de minimale afmeting van 7×3 meter aanbevolen. Het filtergedeelte is minimaal 1/3 van de volledige zwemvijver, dit is nodig om een optimale filtering te garanderen.
- Er zijn verschillende soorten en maten van planten die kunnen groeien in het filtergedeelte.
- Vind je het niet erg om tussen vissen te zwemmen? De vissoorten blauw- en goudwindes zuiveren het water extra en halen muggenlarven, muggen en watervlooien uit de vijver.
Voor het ontwerp, de aanleg of het onderhoud van een zwemvijver kan je terecht bij Tuinarchitect Johan Van den Rul. De aanleg gebeurt van begin tot einde, dwz. ook de (her)aanleg van de tuin zit in het totaalplaatje. Klik hier om een afspraak te maken.
Voordelen zwemvijver
Een zwemvijver heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassiek zwembad:
- In elk tuinontwerp, welke stijl dan ook, kan er perfect een zwemvijver worden geintegreerd.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van chloorderivaten. Een zwemvijver is dus vriendelijk voor mens en natuur.
- Minder hoge aanlegkosten dan een klassiek zwembad.
- Je kunt het gehele jaar genieten van een zwemvijver. Wanneer het weer het toelaat, kan je genieten van een zwempartij en op andere dagen kan je genieten van het uitzicht en het leven op en rond de vijver.
- Een zwemvijver kan volledig naar eigen behoeftes ingericht worden. Bijvoorbeeld ondiepere zwemzones voor de kinderen.